Är det dags för en golvslipning?
Ett trägolv har en estimerad livslängd på omkring en mansålder. Det innebär konkret två saker: har du nyligen lagt ett trägolv - exempelvis en parkett - så kan du vara säker på att den håller för en lång tid framöver. Det andra är att om du har ett äldre, slitet trägolv så kan det fortfarande vara funktionellt. Det som ofta krävs är en golvslipning.
Många tar för givet att ett fult, nött och slitet golv innebär att man ska investera i ett nytt sådant. Riktigt så är det inte. Ett sådant golv kan gå att rädda och där man genomför en golvslipning. Den tar bort det översta lagret och tar således, genom detta, fram det vackra i golvet igen. Golvslipning har många fördelar. Dels så är den billigare än vad ett nytt golv är, dels så går den snabbare och dels så blir resultatet ofta betydligt bättre. Det senare förklaras av att äldre golv har en patina som tar tid för nya golv att få - golven har satt sig, skaffat sig små egenheter och en unik personlighet.
Trä är ett levande material som behöver tid för att hitta den egna skönheten och därför är golvslipning det bästa alternativet. Detta förutsatt att en sådan är möjlig att göra.
Professionell golvslipning är att föredra
Som vi inledde texten med - ett trägolv ska hålla i ungefär en mansålder och inom detta tidsspektrum så brukar man räkna med att tre - möjligen fyra - slipningar kan utföras. Det första steget är således att man undersöker om golvet går att slipa. Det kan man göra i samband med att man kontaktar företag inom golvslipning och får offerter presenterade för sig.
En viktig sak gällande detta: det är möjligt att slipa golv på egen hand, men man bör vara beredd på att jobbet är krävande, tungt och känsligt. Maskinerna väger omkring 80 kilo och är inte helt enkla att bemästra. Rådet är därför att man tar professionell hjälp. Med Rot-avdraget blir kostnaden inte så hög och resultatet blir - utan tvekan - bättre.
Välj rätt ytbehandling
Ser man till en golvslipning så är själva slipningen bara en del av projektet. Lika viktig är nämligen finishen och det är den som kommer att ge golvet en ny glans. Då slipningen är genomförd så adderar man antingen lack, olja eller hårdvax över ytan och får genom detta både skydd och skönhet - något som ger golvet den estimerade livslängd vi ovan nämnde.
Här har man fina möjligheter att påverka både sett till utseende och sett till skydd. Lack är exempelvis en ytbehandling som ger extra mycket skydd och som tål vatten på ett bättre sätt. För exempelvis en barnfamilj så kan detta vara ett sundare val än olja. Väljer man olja så får man mer värme och mer skönhet. Det man däremot måste ge upp är skyddet - olja skyddar inte alls på samma sätt som lack. En ytbehandling som ger en blandning av skydd och skönhet är hårdvax och det har också, med all rätt, seglat upp som ett av de mest populära valen i dagsläget.
Rådet är att du utgår från dig själv och från vilket rum det handlar om innan du väljer ytbehandling. Vissa rum - hall och barnrum - har ett högre slitage än andra och i dessa kan lack vara ett bättre alternativ. Detta medan exempelvis ett vardagsrum ofta med fördel kan premieras rent estetiskt och där olja kan vara den lösningen som fungerar som pricken över i:et i inredningen. Som sagt: utgå från dina egna behov och önskemål - rådfråga även företaget du anlitat om de har några tips, råd och idéer.
Läs mer golvslipning på https://www.golvsliparnastockholm.nu/
Andra inlägg
- Betonghåltagning i Uppsala med avancerad utrustning
- Stensättare i Stockholm – förskönar världen
- Tandimplantat i Östersund ger leendet tillbaka
- Renovera ditt hem till perfektion med professionell lägenhetsrenovering Stockholm
- Pallställ gör ditt lager smartare och säkrare
- Fördelen med att hyra mark i Stockholm för ditt projekt
- Vattenbilning med högt tryck
- Miljövänlig byggvärme för framtidens hållbara projekt
- Rörmokare på Värmdö - Snabba nattskift räddar dagen
- Rörmokare på Lidingö rycker ut vid problem