Även snygga hus kan ha dolda fel
Att köpa ett hus innebär att man förmodligen genomför det största affären i sitt liv och det är också därför som man bör vidta vissa försiktighetsåtgärder. Man har, helt enkelt, inte råd att misslyckas. det finns en fara i att köpa en bostad och ett hus och denna ligger i att det går så fort. Du hittar ditt drömhus på Hemnet på en måndag, du går på visningen på söndagen, du budar under veckan och du skriver ett kontrakt på fredagen. Så fort kan det faktiskt gå – och hur ska du under den här korta tiden – med en-eller två visningar som grund – kunna avgöra husets status och skick?
Det är svårt – ser man dessutom till att alla bilder på mäklarens hemsida ger tydliga signaler om ett drömboende; en grön och prunkande trädgård, en stylad hall, ett kök i perfekt ordning, badrum som skiner och är genomtänka och en perfekt målad fasad – så är det ännu lättare att gå i fällan, köpa huset och efter något år upptäcka en massa fel som blir kostsamma att korrigera. Handlar det dessutom om fel som du förväntats upptäcka själv så kan du också – rent krasst – glömma att få någon ersättning från säljaren.
Dolda fel dock, det är en annan sak och det handlar om sådana som exempelvis sitter i husets konstruktion eller där vattenskador uppkommer som en följd av den förre husägarens bristfälliga renovering av exempelvis ett badrum. Här kan du ha rätt till ersättning – men det kommer tvivelsutan att handla om en lång process innan så sker. Inte sällan så behöver du hjälp av ett juridiskt ombud som företräder dig (och som kommer med en kostnad för detta). Dolda fel å sidan dock – där kan du ha otur och drabbas – men de andra felen, de som du förväntats ha upptäckt: där får du faktiskt skylla dig själv.
Vi tänkte ge några tips kring hur du ska tillväga för att genomföra ett så säkert köp som möjligt och vi gör det genom att rada upp dessa i punkter. Innan dess dock: kom ihåg att även ett till synes snyggt hus kan ha en massa fel – synliga som dolda – och att du bör vara lite skeptisk vid visningarna. Köp inte grisen i säcken.
- Ta med en kunnig person på visningen. Har du en hantverkare i släkten eller bekantskapskretsen så rä det ingen dum idé att låta denne närvara under vid visningen. Dels så kan han upptäcka olika eventuella fel och dels så kan han också se vad som kommer att behöva göras och räkna på kostnaden för dessa korrigeringar.
- Besiktiga huset. Det här är det absolut viktigaste. någon gång innan du flyttar in då bör du anlita en besiktningsman och låta denna genomföra en omfattande besiktning. Det kostar inte så mycket och det ger dig svart på vitt om hur huset egentligen mår. De fel som du förväntats upptäcka kommer att skrivas ner i ett protokoll som både du och säljaren får. Skulle det handla om större fel så kan du få till stånd ett bättre pris eller häva köpet helt. Det här är ett måste! Att addera mellan 5-10.000 kronor (priset för en besiktningsman) är i sammanhanget en struntsumma.
- Säljarens försäkring. Försök att få säljaren att teckna ne försäkring mot dolda fel. Skulle han gör adet så kommer processen – om sådana upptäcks – att ske mot ett försäkringsbolag och det brukar ta kortare tid.
Läs mer här: http://www.doldafelhus.se/.